Kiskunfélegyházi lemezes tarsoly

Ruházat / Tarsolyok / Azonosító: 01941

23.900 Ft
db
Kiskunfélegyházi lemezes tarsoly

KISKUNKFÉLEGYHÁZI LEMEZES TARSOLY


Készítője: Nyers Csaba

Fekete, kézzel fűzött bőr tarsoly, lemez színe ezüstös-antikolt.
Tarsoly mérete: kb. 14 cm x 17 cm

(Kapható fekete, sötét barna és világos barna színben, - megrendeléskor a "megjegyzés" rovatba kérem a színt feltüntetni.)

  Kiskunfélegyházi lemez
Lelőhely: 
Bács-Kiskun megye. Kiskunfélegyháza, Radnóti Miklós utca 48.

Meglelése: 1970 tavaszán, a ház alapozáskor bukkantak a lovassírra. Újabb sírok nem kerültek elő. A bolygatás következtében csupán a lábszárcsontok egy része és a körülöttük fekvő leletek maradtak meg eredeti helyükön. A váz többi csontja és az állítólag már korábban előkerült lócsontok elkallódtak. A lemez az előkerüléskor keletkezett sérülések miatt töredezett, hiányos.

Képi világ: A felső keretpánt valamivel szélesebb az oldalsónál. Díszítése is eltérő, a középpontból két irányba haladó félhold alakú mélyedések alkotják. Az oldalsó pántot párhuzamos árkolások közötti merőleges bevágások osztják négyzetes mezőkre. A tarsolylemez palmetta motívumai egy központi tőből kiinduló, felül bimbóban végződő, burjánzó indák ily módon egyetlen összefüggő növény (életfa) képében tölti ki a lemez felületét. A sugarasan szétnyíló legalsó levélkötegből két, oldalra többszörösen kibomló inda fakad, amely a lemez alsó peremével párhuzamosan fut.


Leltárba vette:
Katona József Múzeum, Kecskemét - 73.1.53,52.

Kód 15

Megtekintve: 3323

Kapcsolódó termékek


Ruhaméretek    Gyermek ruhaméretek    Harcos ruhaméretek    Gyűrű információk    Baba ruhaméretek    Jogtár    Kövek színei    Facebook adatkezelés    ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

SSL biztonságos vásárlás     Simple bankkártyás fizetés     Webáruház bérlés