Szolnok-Strázsalmi lemezes tarsoly (közepes méretű)

Ruházat / Tarsolyok / Azonosító: 01921

22.900 Ft
db

SZOLNOK-STRÁZSAHALMI LEMEZES TARSOLY

Készítője: Nyers Csaba
Fekete, kézzel fűzött bőr tarsoly, lemez színe ezüstözött-antikolt.
Tarsoly mérete: kb. 13 cm x 15 cm

(Kapható fekete, sötét barna és világos barna színben, - megrendeléskor a "megjegyzés" rovatba kérem a színt feltüntetni.)

  Szolnok-Strázsahalmi lemez

Lelőhely:
Jász-Nagykun-Szolnok megye. Szolnoktól északra a Zagyva parti Stázsahalmon

Meglelése:
1912 júniusában Vaszkó Imre kubikustól a gátépítési munkák során talált tárgyakat, mely a tarsolylemezt is tartalmazta, a Nemzeti Múzeum vásárolta meg. A leletek alapján kétségtelen, hogy azok nem egyetlen sírból származnak. Feltehető, hogy egy ismeretlen sírszámú honfoglalás kori temető 3 sírját semmisítették meg.

Képi világ: A levél egész felületét betöltő, dúsan burjánzó növényi minta a középpontban és a négy sarok közelében elhelyezett, erezett felületű, erősen kiemelkedő levélalak köré rendeződik. Ez az elrendezés az ősi mintájú veretes tarsolyok szerkezetére emlékeztet, ahol a tarsolyfedelet a középső bújtatóveret és a négy saroknál elhelyezett rombusz alakú veretek díszítették. Az erősen kidomborított levelekből és a négy sarokból indul egy-egy levélcsokor, amelynek spirálisan visszakanyarodó, vagy egyenesen végződő csúcsaikkal kapcsolódnak egymáshoz. E bonyolult növényi kompozíció a mindenséget elborító életfa, mint a végtelen hálóba szőtt palmettacsokor megjelenítése.

Leltárba vette:

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest - 58/1912.1.

Megtekintve: 3683KAPCSOLAT

   +36-70-942-3128
   Székhely: 2724 Újlengyel, Ady Endre
   Üzenet küldése


HÍRLEVÉL
SSL biztonságos vásárlás     Simple bankkártyás fizetés     Webáruház bérlés